Verpleegkundige/verzorgende

Praktijkvoorbeeld Verzorgend Wassen introduceren

Lilian Labourel (Savelberg): "Bij ons heeft verbetering van de huidconditie én meer comfort voor de bewoners de doorslag gegeven"


Sinds Florence Nightingale is de wasroutine in de verpleging nauwelijks veranderd. Terwijl al langer bekend is dat deze traditionele manier van wassen met water en zeep nadelig voor de huid kan zijn én ook heel tijdrovend is. Maar hoe pak je het dan aan om zo’n vertrouwde routine in een organisatie te veranderen?

Quote_30“In de zomer van 2013 zijn wij gestart met Verzorgend Wassen, eerst als pilot op een aantal afdelingen”, aan het woord mevrouw Lilian Labourel, van Savelberg in Gouda. “Wij wisten van het bestaan af en wilden zelf ook wel eens de voordelen ervaren. Sommige collega’s hadden vooraf twijfel. Mede omdat in de media deze innovatieve manier van werken soms afgeschilderd wordt als ‘bezuinigingsmaatregel’. Maar dat is voor ons nooit de insteek geweest. Wij kiezen bewust voor kwaliteitsverbetering & comfort voor de bewoners!”

Minder belastend, meer tijd voor ‘andere’ zorg

“Al snel werden in de praktijk de voordelen duidelijk: we zagen de huidconditie van onze bewoners écht verbeteren. Het is ook veel minder belastend voor bewoner en verzorgenden. Het gesjouw met waskommen is nu verleden tijd. Het werkt bovendien hygiënischer en Verzorgend Wassen is sneller. De bespaarde tijd zetten wij in voor andere zorgtaken. Met name in het begin viel het echt op dat er meer tijd besteed kon worden aan bijvoorbeeld eens even een praatje maken met een bewoner.” Lachend: “Inmiddels weten we niet beter en is dit al weer ‘gewoon’ geworden. Op alle verpleegafdelingen is Verzorgend Wassen geïntroduceerd.”

Goede communicatie is een sleutel tot succes

“Naast een uitgebreide introductie door de TENA Verpleegkundige Nathalie, is er ook veel ondersteuning op de afdelingen geweest. Zo leerden mijn collega’s ‘on the job’ hoe Verzorgend Wassen werkt. Tevens hebben wij alle collega’s via een digitale cursus in Verzorgend Wassen geschoold. Daar ben ik heel trots op! De bewoners en familie zijn via een voorlichtingsavond, een stukje in ons huisblad en natuurlijk ook persoonlijk op de hoogte gesteld. Het is belangrijk om uit te leggen waarom je voor Verzorgend Wassen kiest. De meeste bewoners zijn erg tevreden omdat ze ook zelf ervaren dat de huid ervan opknapt en het heel comfortabel is.”

Altijd vinger aan de pols houden

“Hoewel er niet afgedroogd hoeft te worden na een Verzorgend Wassen wasbeurt, raad ik aan dit bij een bepaalde categorie bewoners toch wel te doen: mensen met diepe contracturen. Anders kunnen er smetplekken ontstaan. O, ja nog een tip voor collega’s die Verzorgend Wassen gaan introduceren: blijf er regelmatig aandacht aan besteden en vergeet ook vooral de nieuwe medewerkers niet.”

286x190_VerzorgendWassenMevrouw Lilian Labourel is Hoofd Verpleging Unit 2 in Savelberg in Gouda

Savelberg (onderdeel van Zorgpartners MIdden-Holland) is een actief en veelzijdig centrum in Gouda Noord. De wens van de cliënt is het uitgangspunt bij het leveren van het diverse woon-, zorg- en welzijnsaanbod. Bewoners en omwonenden ontmoeten elkaar in een gastvrije sfeer, die aansluit bij de katholieke achtergrond. Oprechte aandacht en daadkracht zijn kenmerkend voor Savelberg. Zorgpartners is een full service zorgorganisatie met een diversiteit aan woon- en zorgmogelijkheden in de regio Midden-Holland. www.zorgpartners.nl

Het besparingspotentieel van optimale continentiezorg

Wijzig het aantal verschoningen, de verschoningsminuten en het % lekkages en zie hoeveel u kunt besparen. (Basis: 100 incontinente bewoners en een uursalaris van € 26,-)

24
410

C2A4_TENA_U-test_517x200

C2A4_TENA_U-test_517x200

TENA Men C2A

TENA Men C2A