Persoonlijk begeleider VB

Waar je op moet letten bij continentiezorg

Aandacht voor juist gebruik van incontinentiemateriaal


Is 7 x per dag incontinentiemateriaal verwisselen overdreven of juist hygiënisch? Neemt een grotere maat ook automatisch meer urine op? En, hoe weet je of je eigenlijk wel de goede maat gebruikt? Iedereen in de zorg heeft wel ideeën over wat juist gebruik van incontinentiemateriaal is. Toch zijn er veel misvattingen. Corinne Nieuwstraten, Continentieverpleegkundige van SCA (Tena) en Katrien Kerckhaert, Praktijkverpleegkundige bij Tragel Zorg leggen daarom graag nog eens uit, waar je op moet letten. Tragel_logo

De juiste maat

De juiste maat is van essentieel belang geeft Corinne aan. "De grootste misvatting is denk ik wel: ‘Hoe groter de maat, hoe meer het opneemt en dus hoe beter’. Wanneer er 2 cliënten op de woning zijn met een maat Large en er komt een 3e persoon bij, dan zal deze persoon vaak ook een Large krijgen. Dat is op het eerste gezicht het makkelijkst, want je kunt ze zo ‘van de stapel pakken’. Maar als iemand eigenlijk een Small of Medium nodig heeft, dan is de kans op lekkage juist heel groot." Katrien vult aan dat er een tijdje terug binnen Tragel een pilot gestart was om te besparen op wassen "Het klinkt heel logisch, maar als je het juiste incontinentiemateriaal gebruikt, kun je ook enorm besparen op wassen. Je hoeft dan natuurlijk veel minder vaak het beddengoed te verschonen."

Absorptievermogen

Naast de maat is het ook belangrijk aandacht te hebben voor het absorptievermogen van het materiaal. Er staat bij het product duidelijk aangegeven voor welke situaties het gebruikt wordt. De urine-indicator geeft aan of het tijd is om te verwisselen. "De technieken zijn zo ontwikkeld dat het echt niet nodig is om bij ieder toiletbezoek het materiaal te verschonen. Dat is zelfs echt zonde van de tijd en het materiaal", zegt Corinne.

Quote_Q4_1

Communicatie

"Enkele jaren geleden konden medewerkers trainingen volgen via de TragelAcademie. Zo konden we iedereen heel goed bereiken en mensen goed voorlichten. Verpakkingen veranderen, producten innoveren en vernieuwen. Het juiste materiaal vinden, dat past bij de behoefte van de cliënt, is niet altijd eenvoudig. Hier aandacht voor hebben, verkleint de kans op ongelukjes die voor zowel de cliënt, als de begeleider, vervelend zijn." Katrien laat weten dat iedere locatie altijd met haar contact op kan nemen als er vragen zijn omtrent het gebruik.

Wat zijn basisprincipes?

 • Let op juiste maatvoering
 • Bij TENA Lady, TENA Men en TENA Comfort (Mini) goed sluitend ondergoed of Fix stretchbroekjes gebruiken.
 • Altijd een plasgoot vouwen.
 • Verband moet goed aansluiten in de liezen

Belangrijkste aanlegtechnieken

 • Urine-indicator gebruiken als hulpmiddel
 • Elastiek aan de achterkant van het verband (Flexifit) goed uitrekken
 • Huidplooien uit het verband halen
 • Zorg voor een niet al te hoge spanning van het elastiek in de liesplooien

Wist je dat…

 • ..als incontinentiemateriaal nog niet verzadigd is, het tegenwoordig niet meer koud of nat aanvoelt? Door super-absorberende korrels wordt de urine opgenomen en omgezet in een gel die de lichaamstemperatuur aanhoudt.
 • ..de urine-indicator aangeeft of een verband verzadigd is? Dit is de dunne gele streep, die langzaam blauw verkleurt. Zolang de streep nog niet helemaal is verkleurd hoef je dus niet te verschonen.
 • ..als je een verband opendoet, bijvoorbeeld om iemand naar het toilet te helpen, zal het niet afkoelen, en het dus terug aan kan?
 • ..een grotere maat niet méér urine opneemt dan een kleinere maat? Wanneer een verband te groot is voor een cliënt zal het zelfs minder opnemen, doordat er lekkage optreedt. De meeste systemen bestaan in de maten Small, Medium, Large en Extra Large
 • ..de kleur van een systeem aangeeft hoeveel het kan opnemen? Dit varieert van blauw à groen à paars à wit. Blauw neemt het minste op, wit het meeste.
 • ..als cliënten die veel plassen ’s avonds een goed passend en voldoende absorberend systeem aankrijgen, ze gedurende de nacht in principe niet verschoond hoeven te worden?
 • ..je een plasgoot moet vouwen voor je een verband aandoet, maar deze niet mag uitschudden? Hierdoor ‘breekt’ namelijk de pulpmat, waardoor er lekkage kan optreden.

Het besparingspotentieel van optimale continentiezorg

Wijzig het aantal verschoningen, de verschoningsminuten en het % lekkages en zie hoeveel u kunt besparen. (Basis: 100 incontinente bewoners en een uursalaris van € 26,-)

24
410

C2A4_TENA_U-test_517x200

C2A4_TENA_U-test_517x200

TENA Men C2A

TENA Men C2A