Manager Zorg

Bij continentiezorg heeft de cliënt de regie

Denken én handelen vanuit de continentiezorggedachte in de praktijk


Miranda Seerden van Zuid Oost Zorg is ervan overtuigd: Door denken én handelen vanuit ‘continentiezorg’ komt de zorg veel dichter bij de cliënt te staan. “Dit heeft echt een positieve invloed op de het welbevinden en de zorgbeleving van cliënten én hun familie. Ons motto bij Zuid Oost Zorg is niet voor niets ‘net dat beetje extra’.

Maak van continentiezorg een aandachtsveld

Zelf heeft Miranda Seerden (HBO VGG) er heel goede ervaringen mee: extra aandacht geven aan het onderwerp continentiezorg door het als aandachtsveld te benoemen. “Onze incontinentiezorg was zeker niet verkeerd, maar het kan altijd beter. Op allerlei manieren komt het binnen Sinnehiem in Haulerwijk en Stellinghaven in Appelscha aan de orde. Het is vooral belangrijk om met collega’s in discussie te gaan, ze handvatten te geven hoe zij in de praktijk cliëntgerichter kunnen werken en ze te ondersteunen met kennis en hulpmiddelen. Wij kunnen daarvoor altijd ‘terugvallen’ op onze contactpersoon van TENA ‘terugvallen’: Ruurdtje Lasschuit. Zij heeft gewoon veel deskundigheid in huis, en ze deelt die kennis van harte. Tegelijkertijd staat zij ook open voor onze ervaring en zo leert zij ook weer van ons.”

“Wrijving brengt glans”

286x190_ruurdtje2a

“Natuurlijk is er ook bij ons weerstand geweest. Sommige collega’s van de nachtdienst vinden het best lastig om ‘s nachts niet of veel minder te verschonen. Dat hebben ze tijdens de opleiding anders geleerd. Dus blijven uitleggen en aandacht blijven geven, want de praktijk leert dat doorslapen veel voordelen voor de cliënt heeft. Ook hebben we met het team een bezoek aan de fabriek van TENA gebracht. We hebben er het productieproces van TENA-producten gezien. Ook hadden we de gelegenheid te praten over de kernwaarden van onze (continentie)zorg. Heel inspirerend voor een aantal ‘aandachtvelders’. Het heeft er mede voor gezorgd dat nu al onze neuzen dezelfde richting staan, namelijk richting die van continentiezorg.

Zo brengen wij continentiezorg in de praktijk!Quote_4

“De wensen en mogelijkheden van onze cliënten staan centraal. Ook als we minder goed mondeling met een cliënt kunnen communiceren, bijvoorbeeld op de psycho-geriatrische afdelingen kijken we heel sterk naar gedrag en overleggen we altijd met familie. Een mooi voorbeeld: we hebben een cliënt die soms heel onrustig wordt, in de stoel zit te wiebelen. Bleek na een gesprek met de dochter dat de cliënt dat thuis ook deed voordat ze naar het toilet ging. Daar houden we nu dus rekening mee: we begeleiden de cliënt op dat moment naar het toilet. Bij onze cliënten van somatische afdelingen gaan we altijd met de cliënt zelf in gesprek. Wat en hoe wil men het graag? Welk product heeft de eigen voorkeur? Enzovoort. Want het uitgangspunt is: de cliënt houdt de regie!”

Het besparingspotentieel van optimale continentiezorg

Wijzig het aantal verschoningen, de verschoningsminuten en het % lekkages en zie hoeveel u kunt besparen. (Basis: 100 incontinente bewoners en een uursalaris van € 26,-)

24
410

C2A4_TENA_U-test_517x200

C2A4_TENA_U-test_517x200

TENA Men C2A

TENA Men C2A