Manager Zorg

Met TENA Flex minder fysieke belasting

Met TENA Flex blijft u binnen de normen van de praktijkrichtlijnen


  • Statische belasting kan verminderd worden door de juiste productkeuze

Minder in ongemakkelijke houdingen werken

Quote_3Fysieke overbelasting is een belangrijk Arbo-risico bij zorgverleners in alle zorgbranches. Nog steeds hebben te veel zorgverleners last van hun rug, nek of schouders. Daarom zijn er praktijkrichtlijnen afgesproken voor fysieke belasting. Die geven precies aan wat wel en wat niet toelaatbaar is om te tillen, duwen, trekken, reiken enzovoort. Ook is er een specifieke praktijkrichtlijn voor statische belasting. Met de juiste (in)ncontinentiezorg kan statische overbelasting sterk verminderd worden.

Onafhankelijk onderzoek toont het aan

Om statische belasting te verminderen kunt u ook kijken naar het type incontinentieverband dat wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat de zorgverlener bij gebruik van het ene verband minder lang voorover gebogen hoeft te werken dan bij het andere. Door biomechanische metingen te verrichten en te beoordelen is aangetoond dat ten opzichte van broekjes, verbanden met plakkers of tweedelig verbandsystemen, met TENA Flex in een gezondere houding gewerkt wordt. Dat komt doordat TENA Flex een tailleband en bevestigingsstrips met klittenband heeft. Je maakt de tailleband vast rond de heupen en hangt daar als het ware het verband aan.

De resultaten van het LOCOmotion-onderzoek in een notendop

  • Minder belastende houding: bij gebruik van TENA Flex zijn houdingen van de lage rug en romp gunstiger dan bij gebruik van conventioneel incontinentiemateriaal. En als er toch ongunstige houdingen optreden, duren ze korter.
  • Minder bewegingen: bij gebruik van TENA Flex zijn bewegingen van de polsen en handen gunstiger. De bewegingen kunnen bovendien minder krachtig zijn (minder 'geruk en gepluk') dan bij gebruik van conventioneel incontinentiemateriaal.
  • Minder tillen: bij gebruik van TENA Flex worden minder vaak ledematen opgetild (bijvoorbeeld een been of voet) dan bij gebruik van conventioneel incontinentiemateriaal.
  • Efficiënter werken: met TENA Flex kan één zorgverlener met een cliënt werken. (Bij inzet van twee zorgverleners moet de cliënt in het midden van het bed liggen, wat tot grotere belasting van beide verzorgers leidt.)
  • Duidelijke meerwaarde: het combineren van TENA Flex met andere ergonomische innovaties in de zorg (zoals Verzorgend Wassen en aangepaste kleding) heeft duidelijk meerwaarde. De producten sluiten goed op elkaar aan en kunnen elkaar versterken.
  • Training en instructie: training en instructie voor zorgverleners zijn belangrijk. Zij leren dan de mogelijkheden van TENA Flex optimaal kennen en benutten, en weten dan bijvoorbeeld dat het 'achterstevoren' gebruiken van TENA Flex in sommige situaties de rugbelasting nog verder vermindert.
 

Het besparingspotentieel van optimale continentiezorg

Wijzig het aantal verschoningen, de verschoningsminuten en het % lekkages en zie hoeveel u kunt besparen. (Basis: 100 incontinente bewoners en een uursalaris van € 26,-)

24
410

C2A4_TENA_U-test_517x200

C2A4_TENA_U-test_517x200

TENA Men C2A

TENA Men C2A