Verpleegkundige/verzorgende

Samen bouwen aan deskundigheid

Diana Bok van Vitalisgroep: "Wij vinden de eigen regie van cliënten héél belangrijk."


Diana Bok is verzorgende IG bij Vitalis in Eindhoven. Ze heeft heel veel ervaring in continentiezorg, en ze is het helemaal eens met de gedachte erachter: cliënten zo continent mogelijk houden. Toch merkt ze dat de term voor verzorgenden in de praktijk wel verwarrend is. “Traditioneel zoeken de collega’s altijd naar informatie over incontinentie. Bij Vitalis tref je daarom het online protocol en de profielschetsen aan onder het kopje ‘incontinentie’.”

Groot verschil tussen verpleeghuis en verzorgingshuis

“Incontinentie heeft mij altijd geboeid. Het heeft zo’n grote invloed op het welzijn van cliënten. En ik vind het echt een heel leuk onderdeel van mijn werk. Je ziet wel dat er een groot verschil is tussen een verpleeghuis en een verzorgingshuis. In het verpleeghuis is het eigenlijk wel een normaal onderwerp. In het verzorgingshuis heerst er meer een taboe. Maar ik heb ook gemerkt dat de sfeer veel opener wordt als je er op gepaste wijze met de cliënten over praat. Ze denken toch vaak dat ze de enige zijn, en dan zijn ze echt opgelucht als blijkt dat dit niet zo is. Bij mij op de groep is het nu zelfs zo dat als een cliënt even geen product op voorraad heeft, ze het gewoon aan een andere cliënt te leen vraagt... Net een kopje suiker zeg maar.”

Samenwerken voor de beste zorg

250x250_Diana&Tena“Binnen Vitalis is er een projectgroep incontinentie. Samen met mijn collega’s delen we onze kennis en kunde op dit terrein. Zo hebben we het incontinentieprotocol samen uitgewerkt op basis van een protocol waarmee ik in de praktijk al werkte. En als wij er niet uitkomen kunnen we gelukkig altijd onze contactpersoon van TENA om raad vragen. Wij hebben een aantal speerpunten. Zo vinden we de eigen regie van cliënten héél belangrijk. Maar cliënten ontbreekt het nog wel eens aan informatie over de mogelijkheden. En dat is dan onze taak om die mogelijkheden aan te geven! Ook hier geldt weer, komen we er niet uit dan kunnen we altijd een beroep doen op TENA.”

Tip voor collega’s in andere instellingen

Quote_1“Ik deed in het verpleeghuis altijd de bestellingen van het incontinentiemateriaal. Daar heeft TENA echt heel handige hulpmiddelen voor. Lijsten die je invult en waaruit dan een bestelling volgt. Ik vind dat leuk werk. Omdat het een mooi controlemiddel is om te zien of je de goede producten inzet. Zeker als je dan met Index+ elk kwartaal ook het verbruik nog eens op een rijtje ziet. Deze rapportage is niet alleen voor mijn manager interessant. Ik vind het een uitdaging om zo efficiënt mogelijk te werken. Dan kost het minder én dan geven we onze cliënten ook de beste zorg. Want waarom zou je iemand een TENA Flex aangeven als hij of ook nog zelfstandig naar het toilet kan met een TENA Pants? Terwijl cliënten die helemaal niet zelfredzaam zijn juist beter met TENA Flex geholpen kunnen worden, want dat geeft veel minder belasting voor de rug van de verzorgende."

Het besparingspotentieel van optimale continentiezorg

Wijzig het aantal verschoningen, de verschoningsminuten en het % lekkages en zie hoeveel u kunt besparen. (Basis: 100 incontinente bewoners en een uursalaris van € 26,-)

24
410

C2A4_TENA_U-test_517x200

C2A4_TENA_U-test_517x200

TENA Men C2A

TENA Men C2A